Selasa, 27 Mac 2012

KONTROVERSI DI PARLIMEN YANG MEMALUKAN PEMIMPIN

 Kelmarin merupakan satu hari yang amat memalukan dalam sejarah politik Lim Guan Eng DAP merangkap Setiausaha Agung DAP merangkap kroni tegar Kit Siang.

Segala 'keprihatinan' Ketua Menteri Pulau Pinang di dalam parlimen telah terburai dan dilondehkan di khalayak ramai.

Laporan akhbar kelmarin :
Cubaan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng mempersoalkan kenapa kerajaan melepaskan bekas Ketua Pegawai Eksekutif Petronas, Tan Sri Hassan Marican, sehingga diberikan jawatan oleh syarikat Singapura, memakan diri hari ini.
Sebelum ini, Lim Guan Eng DAP cuba memburuk-burukkan kerajaan BN dengan satu artikel yang tajuknya sangat panjang 'It Is A Sad Day for Malaysa When We Cannot Keep Our Best and Brightest Such As Kormer Petronas CEO TS Hassan Merican....' bertarikh 16 Februari 2012.


Seperti lumrahnya, Lim Guan Eng DAP mengutuk kerajaan BN semaksimanya di dalam artikel tersebut.

Segalanya disalahkan UMNO/BN sehinggakan kesyokan Guan Eng memuji TS Hassan Merican terencat dek sindiran TS Nor Mohamed Yakcop!

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop, berkata tindakan Lim (DAP-Bagan) yang cuba menunjukkan perhargaan bagi pihak pembangkang terhadap usaha Hassan memajukan Petronas, bertentangan dengan serangan yang dibuatnya terhadap Petronas dan Hassan semasa Lim menjadi Ketua Menteri pada 2008.

"Saya gembira kerana YB Bagan kini puji Tan Sri Hassan sebab saya masih ingat selepas menjadi Ketua Menteri pada 2008, antara kritikan pertama yang beliau lakukan ialah terhadap pengurusan tertinggi Petronas.

"YB Bagan telah mengeluarkan komen bahawa pegawai atasan Petronas iaitu Tan Sri Hassan sering berbelanja dengan tinggi seperti menggunakan jet milik Petronas. Itu dulu la tapi sekarang dah puji," katanya kepada satu pertanyaan Lim semasa sesi soal jawab. - UM.
Kenyataan TS Nor Mohamed Yackop itu ada asas dan buktinya! Rujuk laporan berita di bawah bertarikh 17 Jun 2008.

Memang sah Lim Guan Eng DAP telah menyerang Petronas dan bos-bos Petronas !Puji Hassan Merican tetapi Guan Eng DAP kutuk kritik keras sebelum ini. Inilah sikap hipokrit Lim Guan Eng yang bermuka-muka.

Jika beginilah sikap Setiausaha Agung DAP, rakyat Pulau Pinang tidak akan terkejut jika beliau akan kalah atau tidak lagi memegang jawatan Ketua Menteri Pulau Pinang selepas PRU13 ini.

Sungguh memalukan!

Dan jika Guan Eng DAP berani memberi respons, MiM jangka jawapan kroni tegar Kit Siang itu ialah ' Segalanya itu fitnah yang dilemparkan kepada saya oleh UMNO. Dan apa yang saya cakap itu adalah 'suara rakyat'.' Jawapan sour grape yang kelakar apabila sudah kantoi malu!

Laporan seterusnya :
Lim meminta Perdana Menteri menyatakan sebab kenapa kerajaan melepaskan Hassan dan menyifatkan kehilangan itu sebagai satu tamparan terhadap usaha menarik balik hampir dua juta orang berbakat yang meninggalkan Malaysia sejak merdeka serta berapa ramai yang berjaya ditarik balik sejak Talent Corp ditubuhkan.
Nor Mohamed berkata Hassan memang diakui seorang tokoh korporat yang banyak menyumbang kepada negara.
"Kita yakin beliau akan terus menyumbang dari luar negara menerusi jaringan perniagaan dan jawatan yang disandangnya di Singapura dan ini akan membantu mengeratkan lagi hubungan antara dua negara," katanya.

Nor Mohamed berkata pemindahan pengetahuan antara negara asal dan negara destinasi akan menyumbang dalam peningkatan di bidang sains, teknologi dan rangkaian perniagaan mantap, seterusnya meningkatkan aliran perdagangan dan pelaburan asing kepada negara.

Beliau berkata fenomena migrasi modal insan tidak semestinya negatif tetapi mempunyai potensi positif terhadap sesebuah negara, khususnya dalam menarik pulang rakyat Malaysia yang berkepakaran tinggi serta membina jaringan pasaran sebagai saluran untuk mempromosi produk dan perkhidmatan ditawarkan Malaysia di luar negara.

Katanya pelantikan Hassan sebagai Pengarah Conoco Philips di Amerika Syarikat dan sebagai ahli lembaga syarikat di Singapura adalah contoh yang baik bagi pengiktirafan modal insan Malaysia di luar negara selepas kejayaan dalam negara semasa beliau menerajui Petronas.

"Memahami keadaan dunia kini tanpa sempadan, kerajaan tidak kira mana negara sekalipun tidak dapat menghalang keinginan dan keupayaan seseorang untuk bermigrasi ke negara luar untuk sesuatu jawatan yang lebih baik," katanya.

Hassan, 57, telah berkhidmat selama 21 tahun di Petronas, menjadi Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Petronas selama 15 tahun dari Februari 1995 hingga Mac 2010.

Nor Mohamed berkata bagi mengimbangi keadaan itu, kerajaan melalui Talent Corp telah mengadakan sesi membangunkan jaringan dengan masyarakat Malaysia di luar negara termasuk di Australia, Amerika Syarikat dan United Kingdom, yang antara lain membolehkan masyarakat Malaysia di luar negara memahami dengan lebih mendalam lagi usaha Talent Corp untuk memudah cara kepulangan kumpulan profesional ke Malaysia serta menjelaskan peluang pekerjaan yang ditawarkan negara menerusi projek-projek di bawah Program Transformasi Ekonomi.

Beliau berkata pengenalan "Returning Expert Programme" (REP), satu program yang dirangka untuk memudah cara kepulangan golongan profesional Malaysia, menerima respon yang amat menggalakkan, berdasarkan peningkatan bilangan profesional yang telah diberi kelulusan REP yang meningkat kepada 680 orang tahun lalu, berbanding 313 orang tahun sebelumnya.

Nor Mohamed berkata penubuhan Talent Corp merupakan satu daripada usaha untuk menghalang tindakan proaktif Singapura yang giat menawarkan biasiswa, derma dan bantuan kepada pelajar-pelajar cemerlang bertujuan menarik pelajar pintar Malaysia ke negara itu.

"Kita semua setuju bahawa kita harus mengambil tindakan yang sedaya upaya untuk memastikan bahawa talent yang wujud dalam negara kekal dalam negara kita dan talent yang sudah berhijrah kita akan cari kaedah untuk membawa mereka kembali ke Malaysia, dan jika tidak, kita harus menggunakan jaringan yang ada untuk kepentingan negara," katanya menjawab soalan Datuk Ahmad Hamzah (BN-Jasin). BERNAMA.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan